KONDEZÁTUM LEERESZTÉSE A SŰRÍTETT LEVEGŐBŐLTehát, ha a kondenzátum keletkezése elkerülhetetlen, ez mindig a sűrített levegő készítés „mellék terméke” és végigkíséri az egész sűrített levegő hálózatot, akkor tenni kell vele valamit. A kondenzátum kb 1/3-a az utóhűtőben keletkezik. A maradék bárhol megjelenhet a hálózatban amikor a sűrített levegő lehűl. Ez a probléma elháríthatatlan a rendszerben és kár és nagyobb költségeket is okozhat. A kondenzátum lehet:- piszok szemcséket hordozhat (cső korrózió, szennyeződés a levegőben)
– agresszív (ph érték)
– olajjal lehet szennyezett (olaj kenésű kompresszorok)- káros anyagokat tartalmazhat (külső levegő)
Azt is figyelembe kell venni, hogy a keletkező sűrített levegő kondenzátum mennyisége változik a következők szerint.- Hőmérséklet
– Éghajlati zóna
– Tengerszint feletti magasság
– Relatív páratartalom
– Tengertől való távolság
– A sűrített levegő áramlási sebességeLéteznek jól működő eszközök a keletkezett kondenzvíz automatikus leeresztésére Teljesen automatikusan biztosítják, hogy a kicsapódott szennyezett kondenzvíz a felszerelés helyéből eltávozzon, ezzel csökkentve a korróziós, és kapacitáscsökkentő hatásokat. A leeresztés történhet légtartályból, ipari szűrőkből, ciklonszeparátorból. A levegő-szárítóberendezések alapfelszereltsége az impulzív (időkapcsolós) vagy kapacitív (szintérzékelős) kondenzátum-leeresztő automatika.A keletkezett eltávolítandó kondenzátum-mennyiség függvényében célszerű kiválasztani a megfelelő típust, ehhez kérje szakembereink segítségét.
A kondenzvíz amennyiben olajos kompresszorral táplált rendszerből származik MINDEN esetben VESZÉLYES HULLADÉK, tehát elhelyezésére, kezelésére a környezetvédelem miatt ügyelni kell.